Για δεύτερο συνεχόμενο χειμώνα, οι δυο θηλυκοί Μαυροπετρίτες των Αντικυθήρων οι οποίοι φέρουν τους δορυφορικούς πομπούς εντοπισμού θέσης, έφτασαν στη Μαδαγασκάρη! Τα δύο πουλιά εξοπλίστηκαν με τις μικροσκοπικές συσκευές το Φθινόπωρο του 2016 στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE ElClimA και έκτοτε παρακολουθούνται από τους ορνιθολόγους του προγράμματος με σκοπό να εντοπιστούν οι σημαντικές περιοχές για την επιβίωση του είδους εκτός της αναπαραγωγικής περιόδου.
Καθεμιά από τις Μαυροπετριτίνες μας έχει «ταξιδέψει» περισσότερα από 25000 χιλιόμετρα σε μόλις 15 μήνες! Πρόκειται αναμφίβολα για κάτι ιδιαιτέρως εντυπωσιακό αν το αναλογιστούμε με τα ανθρώπινα μέτρα και σταθμά αλλά στην πραγματικότητα δεν παύει να αποτελεί «ετήσια ρουτίνα» για κάθε έναν από τους Μαυροπετρίτες όλου του κόσμου.
Οι δύο θηλυκοί Μαυροπετρίτες των Αντικυθήρων έφτασαν με διαφορά λίγων ημερών στη μακρινή Μαδαγασκάρη μετά από σχεδόν τρεις εβδομάδες διάσχισης σχεδόν όλης της Αφρικής.
Η Πλαγάρα έφτασε πρώτη στις 08/11 επιλέγοντας να διασχίσει το στενό της Μοζαμβίκης νοτιότερα από ότι συνήθως. Το, μάλλον κατ’ ευφημισμό στενό, έχει σε εκείνο το σημείο πλάτος 800 χιλιομέτρων. Η Πλαγάρα το διέσχισε μετά από 24 ώρες συνεχούς πτήσης. Αντί όμως να σταματήσει για να ξεκουραστεί μόλις έφτασε στις ακτές της Μαδαγασκάρης, έκανε άλλα 450 χιλιόμετρα με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα (σε 8 ώρες), για να σταθμεύσει τελικά στην ανατολική πλευρά του νησιού! Σύνολο λοιπόν, 1250 χιλιόμετρα σε 32 ώρες.
Η Θημωνιά, έφτασε στην ακτή της Μοζαμβίκης κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της 10ης Νοέμβρη. Χωρίς καθυστέρηση, ξεκίνησε τη διάσχιση της θαλάσσιας περιοχής και βρέθηκε στη Μαδαγασκάρη τα μεσάνυχτα της επόμενης ημέρας. Είχε διασχίσει μια απόσταση 700 χιλιομέτρων σε 24 ώρες, ακολουθώντας μια πιο «πατροπαράδοτη» διαδρομή για τους ελληνικούς Μαυροπετρίτες, η οποία οδηγεί στο Βορειοανατολικό τμήμα του νησιού.
Για καλύτερη κατανόηση της αξεπέραστης πτητικής ικανότητας του Μαυροπετρίτη, αξίζει, ως μέτρο σύγκρισης, να αναφέρουμε ότι σε ευθεία γραμμή η απόσταση Αθήνα –Θεσσαλονίκη είναι μόλις 300 χιλιόμετρα.
Ταυτόχρονα με τις δύο αυτές περιπτώσεις και σε αντίθεση με την κυρίαρχη συνήθεια του είδους, ένα ενήλικος Μαυροπετρίτης σκούρας μορφής παρατηρήθηκε στα Αντικύθηρα στις 25/11 από την ομάδα πεδίου της Ορνιθολογικής που βρισκόταν εκεί για την υλοποίηση των δράσεων δημιουργίας «οάσεων ανεφοδιασμού» για τα μεταναστευτικά πουλιά (δράση C3).
Έως σήμερα (αρχές Δεκέμβρη), τα δύο γεράκια εξακολουθούν να στέλνουν καθημερινά στίγματα της θέσης τους, συνεισφέροντας ακόμη περισσότερο στη βελτίωση των γνώσεών μας για το είδος.
Η άφιξη της Θημωνιάς στη Μαδαγασκάρη Η άφιξη της Πλαγάρας στη Μαδαγασκάρη